Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

 


Hogyan javítsuk a levegő minőségét?

2014.02.14

Hogyan javítsuk a levegő minőségét?

 

Azt szeretnénk, hogy az otthonunk ne csak kényelmes, hanem biztonságos legyen. A nem megfelelő minőségű levegőtől szenvedünk az otthonukban.

Néhány egyszerű tipp segítségével javíthatjuk a levegő minőségét, ezáltal egészségesebb környezetben élhetünk.

Ez különösen fontos a téli párás fűtési időszakban.

Rossz minőségű levegőnket okozhatja a túlzott nedvesség, háziállat, építőanyag, rovarok, háztartási vegyszerek és gépek.

Ezek vezethetnek különböző fokú panaszok és betegségek kialakulásához. Többek közt allergia, asztma…

Lakásunkban érdemes folyamatosan ellenőrizni a páratartalmat. Erre alkalmas készüléket már 1500Ft-ért kaphatunk. De akár a 100ezer Ft felettiek közül is válogathatunk.

Optimális érték 35-50% közt van. Törekedni kell a határértéken belül tartani az otthonunk páratartalmát. Ezzel megakadályozhatjuk a penész kialakulását is! És nem utolsó sorban a fűtés számlánk akár 15-20%kal is magasabb lehet, ha párás a lakásunk. Más a hőérzetünk a magasabb páratartalmú szobában és lassabban is fűthetjük fel.

Szellőztessünk rendszeresen és JÓL!

A megfelelő szellőztetés: minden helységben teljesen kitárt nyílászárókkal pár perc alatt teljesen kicserélődik a levegő a legkisebb energia veszteséggel.

Törekedjünk mosásnál arra, hogy ne nagy mennyiségben teregessük a száradó ruhákat a lakásba.

Nyugodtan teregethetünk télen is a szabadba.

 

Egyes építőanyagok, festékek, lakkok, ragasztók káros hatású anyagokat bocsátanak ki- formaldehidet, benzolt, triklóretilént - környezetünkbe.

Ne felejtsük el a klíma berendezésünket is rendszeresen takarítani. A benne megtelepedett baktériumokat működése során a levegőbe juttatja.

Némely szobanövény betelepítésével javíthatjuk a levegő minőségét. Érdemes ezeket egymással kombinálni.

Legfontosabbak:

1.Areca pálma:

nap közben rengeteg oxigént termel, ezen kívül kellemesen párássá teszi a levegőt, és képes kiszűrni a szennyező anyagok egy részét

2. Anyósnyelv:

éjszaka termeli az oxigén nagy részét. Benzol és formaldehid megkötésére kifejezetten alkalmas.

3. Szcindapszusz: formaldehid és más illékony szerves vegyületek eltávolítására is alkalmas.

közönséges borostyán , viaszvirág , klárisfű, kúszó filodendron,  zöldike, illatos dracéna , csüngőágú fikusz , vitorlavirág.

 

Mielőtt a dohos levegőt valami szintetikus illatosító szerrel próbálnák elfedni. Számoljunk azzal a kockázattal, hogy egészségre ártalmas vegyületeket tartalmaznak, melyek hosszú távú használatuk során légúti panaszokat és allergiát okozhatnak.

Bátran nyúljunk az illóolajokból készült házi illatosítókhoz.